Docent zijn, wat krijg je er eigenlijk voor terug? | Leraar van Buiten

 

Docent zijn, wat krijg je er eigenlijk voor terug?

In mijn blogs heb ik voornamelijk geschreven over wat je als docent precies doet. Maar wat krijg je er voor terug? Naast natuurlijk een prachtig afwisselend beroep en een hoop voldoening uit je werk, wil ik het in deze blog vooral hebben over de arbeidsvoorwaarden.

Er bestaan een hoop misverstanden over de salarissen en arbeidsvoorwaarden van leraren. In deze blog wil ik het één en ander uitleggen en laten zien dat het vaak niet tegenvalt, maar juist meevalt.
Omdat er natuurlijk wel grote verschillen bestaan tussen welke baan je in het onderwijs hebt en op welke school je werkt, wil ik het in deze blog met name hebben over mijn situatie: leraar Engels in het voortgezet onderwijs.

Allereerst het salaris. Dit hangt af van je ervaring en welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden je krijgt. In het onderwijs zijn een aantal salarisschalen, waarvan de meeste docenten in schaal LB of LC vallen. Deze schalen zijn weer onderverdeeld in trede 1 tot 12. Als startende (of net afgestudeerde docent) kom je in schaal LB terecht. In deze schaal heeft trede 1 een bruto salaris (op basis van 1,0 fte) van €3.301. Maar als zij-instromer begin je vrijwel nooit in trede 1, omdat je in een andere branche al veel werkervaring hebt opgedaan! Over je salaris valt dus zeker te onderhandelen. Klik even hier (link:
https://ambtenarensalaris.nl/salarisschalen-voortgezet-onderwijs/) om alle salarisschalen van het voortgezet onderwijs te zien.

De startsalarissen in het onderwijs zijn naar mijn mening helemaal niet slecht, maar eerlijk is eerlijk, afhankelijk van je carrière en de branche waar je in werkt zul je nooit zo veel gaan verdienen als in het bedrijfsleven. Zit je eenmaal in je maximale ‘trede’ dan kun je nog nauwelijks meer gaan verdienen, tenzij je nog overstapt naar een andere schaal.

Maar…dan de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze zijn in het onderwijs goed geregeld. Naast natuurlijk de ruim 12 weken vakantie per jaar, waar toch bijna iedereen wel over begint als je docent wordt, krijg je een goed pensioen en een 13e maand. Er is een goede reiskostenvergoeding, een scholingsbudget en nog wel meer ‘kleinere’ extraatjes die best wel aantikken. Oh ja, en als je leraar bent in Rotterdam krijg je ook nog elk jaar gratis een Rotterdampas ;).

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt maar wat persoonlijk voor mij heel belangrijk is zijn de oneindige doorgroeimogelijkheden en de baangarantie. Zeker met het lerarentekort van dit moment kun je er op rekenen dat je altijd werk zult hebben. Daarnaast zijn er zoveel verschillende functies en werkzaamheden in het onderwijs dat je je kunt blijven ontwikkelen. En het mooie is, al het bovenstaande zal de komende jaren alleen maar beter worden!